Saluhall online - Brett sortiment - Fri frakt över 499 kr - Vi erbjuder hemleverans
0 Kundvagn
Tillagd i varukorg
    Du har i din varukorg
    Du har 1 i din varukorg
      Totalt

      pistagebullar

      PISTAGEBULLAR

      Receptet ger ca 30 bullar

      Vetedeg

      500 g vatten

      1150 g vetemjöl special

      200 g strösocker

      200 g normal saltat smör

      25 g kardemumma, nymalen gärna med mortel

      70 g jäst

      15 g salt

      1 ägg

       

      Fyllning

      300 g mandelmassa

      360 g smör, rums tempererat, normal saltat och tärnat

      55 g brunt farinsocker

      40g vaniljsocker

      1 burk pistagecrème från Gridelli

       

      Sockerlag

      1 dl strösocker

      1 dl vatten

       

      Äggstrykning

      2 ägg

      0,5 krm salt

      1 tsk vatten

       

      Topping

      1 dl pärlsocker

      0,5 dl sötmandel, strimlad

       

      Gör så här

      Vetedeg

      Blanda alla ingredienser till degen i bunken till degblandaren. Kör med degkrok på låg hastighet i cirka 5 minuter.

      Öka hastigheten till medel och kör ytterligare cirka 5 minuter

      Ta upp degen ur bunken och lägg den på bakbordet. Platta ut den och ställ in i kylen på en passande plåt i ca 1-2 timmar, tills degen är kall.

       

      Fyllning

      Blanda mandelmassa, pistagecrème, farinsocker, vaniljsocker och smör.

       

      Sockerlag

      Koka ihop socker och vatten i en kastrull, låt svalna.

       

      Ta ut vetedegen ur kylen och tryck försiktigt ut luften med händerna för att underlätta utkavlingen.

      Mjöla bordet och kavla ut degen cirka 4 mm tjock.  Bred ut fyllningen på degen.

      Gör ett treslag. Kavla ut degen till en cirka 30 x 70 cm stor rektangel. Rulla ihop och skär i lagom stora bullar. Lägg bullarna i bullformar på plåtar med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 50 grader och ställ in en ugnssäker form med vatten längst ner för kondens. Låt ugnen komma upp i rätt gradantal. Ställ in plåtarna i ugnen och stäng samtidigt av värmen. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 1-2 timmar.

      Ta ut dem ur ugnen och ställ i rumstemperatur.

      Sätt ugnen på 220 grader varmluft.

      Äggstrykning

      Rör ihop ingredienserna och pensla bullarna. Strö över pärlsocker och mandel.

      Sänk temperaturen till 190 grader och baka bullarna mitt i ugnen, helst en plåt i taget, cirka 8–10 minuter.

      Ta ut bullarna ur ugnen och pensla dem direkt med sockerlag. Låt bullarna svalna på ett galler.