Fri frakt över 599:- Levererar till hela sverige - Brett sortiment

Fantastiska Pistagebullar!

pistagebullar

PISTAGEBULLAR

Receptet ger ca 30 bullar

Vetedeg

500 g vatten

1150 g vetemjöl special

200 g strösocker

200 g normal saltat smör

25 g kardemumma, nymalen gärna med mortel

70 g jäst

15 g salt

1 ägg

 

Fyllning

300 g mandelmassa

360 g smör, rums tempererat, normal saltat och tärnat

55 g brunt farinsocker

40g vaniljsocker

1 burk pistagecrème från Gridelli

 

Sockerlag

1 dl strösocker

1 dl vatten

 

Äggstrykning

2 ägg

0,5 krm salt

1 tsk vatten

 

Topping

1 dl pärlsocker

0,5 dl sötmandel, strimlad

 

Gör så här

Vetedeg

Blanda alla ingredienser till degen i bunken till degblandaren. Kör med degkrok på låg hastighet i cirka 5 minuter.

Öka hastigheten till medel och kör ytterligare cirka 5 minuter

Ta upp degen ur bunken och lägg den på bakbordet. Platta ut den och ställ in i kylen på en passande plåt i ca 1-2 timmar, tills degen är kall.

 

Fyllning

Blanda mandelmassa, pistagecrème, farinsocker, vaniljsocker och smör.

 

Sockerlag

Koka ihop socker och vatten i en kastrull, låt svalna.

 

Ta ut vetedegen ur kylen och tryck försiktigt ut luften med händerna för att underlätta utkavlingen.

Mjöla bordet och kavla ut degen cirka 4 mm tjock.  Bred ut fyllningen på degen.

Gör ett treslag. Kavla ut degen till en cirka 30 x 70 cm stor rektangel. Rulla ihop och skär i lagom stora bullar. Lägg bullarna i bullformar på plåtar med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 50 grader och ställ in en ugnssäker form med vatten längst ner för kondens. Låt ugnen komma upp i rätt gradantal. Ställ in plåtarna i ugnen och stäng samtidigt av värmen. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 1-2 timmar.

Ta ut dem ur ugnen och ställ i rumstemperatur.

Sätt ugnen på 220 grader varmluft.

Äggstrykning

Rör ihop ingredienserna och pensla bullarna. Strö över pärlsocker och mandel.

Sänk temperaturen till 190 grader och baka bullarna mitt i ugnen, helst en plåt i taget, cirka 8–10 minuter.

Ta ut bullarna ur ugnen och pensla dem direkt med sockerlag. Låt bullarna svalna på ett galler.