PISTAGEBULLAR
Receptet ger ca 30 bullar
Vetedeg
500 g vatten
1150 g vetemjöl special
200 g strösocker
200 g normal saltat smör
25 g kardemumma, nymalen gärna med mortel
70 g jäst
15 g salt
1 ägg
Fyllning
300 g mandelmassa
360 g smör, rums tempererat, normal saltat och tärnat
55 g brunt farinsocker
40g vaniljsocker
1 burk pistagecrème från Gridelli
Sockerlag
1 dl strösocker
1 dl vatten
Äggstrykning
2 ägg
0,5 krm salt
1 tsk vatten
Topping
1 dl pärlsocker
0,5 dl sötmandel, strimlad
Gör så här
Vetedeg
Blanda alla ingredienser till degen i bunken till degblandaren. Kör med degkrok på låg hastighet i cirka 5 minuter.
Öka hastigheten till medel och kör ytterligare cirka 5 minuter
Ta upp degen ur bunken och lägg den på bakbordet. Platta ut den och ställ in i kylen på en passande plåt i ca 1-2 timmar, tills degen är kall.
Fyllning
Blanda mandelmassa, pistagecrème, farinsocker, vaniljsocker och smör.
Sockerlag
Koka ihop socker och vatten i en kastrull, låt svalna.
Ta ut vetedegen ur kylen och tryck försiktigt ut luften med händerna för att underlätta utkavlingen.
Mjöla bordet och kavla ut degen cirka 4 mm tjock. Bred ut fyllningen på degen.
Gör ett treslag. Kavla ut degen till en cirka 30 x 70 cm stor rektangel. Rulla ihop och skär i lagom stora bullar. Lägg bullarna i bullformar på plåtar med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 50 grader och ställ in en ugnssäker form med vatten längst ner för kondens. Låt ugnen komma upp i rätt gradantal. Ställ in plåtarna i ugnen och stäng samtidigt av värmen. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 1-2 timmar.
Ta ut dem ur ugnen och ställ i rumstemperatur.
Sätt ugnen på 220 grader varmluft.
Äggstrykning
Rör ihop ingredienserna och pensla bullarna. Strö över pärlsocker och mandel.
Sänk temperaturen till 190 grader och baka bullarna mitt i ugnen, helst en plåt i taget, cirka 8–10 minuter.
Ta ut bullarna ur ugnen och pensla dem direkt med sockerlag. Låt bullarna svalna på ett galler.